Alla inlägg under maj 2013

Av Susanne Nietula Edenvik - 19 maj 2013 20:38

Fjärde dagen i rad nästintill smärtfri, nästan inga domningar, nästan inga 'bränder', nästan inga nervryckningar, ingen kramp. Bara lite konstigt i bakhuvudet. Bara lite 'knivhugg' i nacken, max 15/dag.
Tänk om man kunde stoppa tiden! Då skulle jag göra det nu!! Så fantastiskt avslappnande och skönt liv, ett riktigt liv =)


Vad kan det bero på?
Jag tror att det är flera pusselbitar som fallit på rätt plats just nu! Jag tror både Vitamin D3, Gurkmeja och Magnesium har en stor del i det. Gurkmejan har jag nu tagit i typ en månad.

Läs mer om Gurkmeja här: http://edenvik.bloggplatsen.se/2013/05/06/9810321-gurkmeja-dampar-inflammationer-kanske-kan-gurkmeja-reparera-ryggmargen/


Jag har även lyft mindre tungt den här veckan. Förutom i måndags, då jag hade ett rent plockpass på jobbet. Men jag försökte tänka mig väldigt noga för.

Jag har druckit mycket vatten. Har sett till att kroppen har fått mycket blodcirkulation. Tänkt extra mycket på kroppshållningen, försöker ha huvudet i linje med axlarna. Tänker mig rygg och axlar som ett kors.

Det har dessutom blivit mycket varmare nu i maj. Det tror jag har en stor betydelse.


Jag griper efter varje halmstrå.
Sen har jag börjat tryckt på en speciell zonterapi-punkt för nacken.

Läs mer här och se bilder: http://www.zonterapi.nu/?page=4

http://www.mabraportalen.se/zonterapi.html

Så fort jag har känt av 'knivhugget' i nacken så har jag tryckt under en viss punkt under foten....??? Kan det verkligen hjälpa??? Jag vet inte vad jag ska tro!? Jag har under de här dagarna kunnat "tryckt" bort det onda i nacken. Men jag vet ju inte hur det hade varit om jag inte hade tryckt... Tiden får utvisa :) Jag har iaf delat med mig i alla rygg/nacke/diskbråck/spinal stenos grupper ifall det är någon mer som är intresserad. Tänk om det kan lindra lite =) Men måste erkänna att det känns helskumt! Hur kan det hänga ihop?


Eller är det bara ren tur att jag har haft fyra bra dagar i rad?
Jag är såå TACKSAM :) Men vill så GÄRNA ha fler....

Dagens tänkvärda:

"Livet är ett evigt pussel, det gäller att hitta de rätta pusselbitarna"

 

#Cervikal #Spinal #Stenos #Myelopati #Spondylos #Gurkmeja #Pusselbitar #Zonterapi #Kroppshållning

Av Susanne Nietula Edenvik - 16 maj 2013 13:06

Har hittills en fantastisk nästintill frisk dag. Kroppen lyder nästan hela tiden =)))) Mer kan jag inte begära med det här tillståndet Cervikal Spinal Stenos med myelopati. Lite trycker det på ryggmärgen för jag kissar saaakta idag igen, men det gör inte ont, så det kan jag leva med. Är glad så länge det fungerar.



Cyklade morgonmilen snabbt idag för jag var så ARG på Svenska rättsväsendet!!! Jag mår inte bra av att läsa "nyheter".


Tog mig en härlig promenad i solskenet. Lämnade mössa, vantar och jacka 2 hemma idag. Efter nån km blev det så pass varmt att jag kunde ta av mig jackan och hänga den över axlarna.   
Skönt, sommaren är på G. Men först ska vi njuta av våren!

 

Kom ner till Lilla Degernäs, Degerfors Camping.

Såg så inbjudande ut. Bilden är tagen idag 16 maj. Visst ser det fantastiskt ut!

Läääängtar efter brännhet Tylösand strand, så där het så man måste springa för annars gör det så ont under fötterna!!! Åhhh!!! 'Säger' hon som "går" på glödande kol var o varannan dag.. ;D Men idag pirrar det bara i fötterna.

Har även hunnit ta första barfotastegen i gräset idag. Ljuvligt!
Nu väntar dusch och lunch ute i solen innan jobbet. Här ska njutas =) Och när jag kommer hem ikväll har finska cowboyen kommit hem. Ännu en gräsänkevecka har gått. Jösses vad snabbt tiden går. Jag har verkligen inga sysselsättnings problem iaf. Jag hinner ju inte med att göra allt jag vill juh! ;D
Hoppas vi får sol i många dagar nu   


Dagens tänkvärda: Fånga dagen!

Av Susanne Nietula Edenvik - 15 maj 2013 10:00

Har förmågan att gå upp helt och hållet i saker och ting. Ett stort plus är att det avleder smärtan för en stund.
Det kan handla om att köra bil alldeles för fort, vilket kan bli väldigt dyrt... Lyssna på hög musik    ibland kan det vara speciella stycken i musiken eller en röst som sjunger speciella toner. Sällan självaste ordens betydelse som spelar någon roll. Rösten är som ett instrument i sig. Cykla eller promenera funkar också men då krävs det oftast musik till.


Men sen har jag även kommit på det här med naturen och att fotografera. Har alltid haft förmågan att SE. Men förr var det inte så viktigt att jag fotograferade så värst mycket. Jag prioriterade inte det i livet. Men sen jag blev sjuk är det som en ny värld har öppnat sig. Jag måste fotografera vackra saker, former och natur. Resultatet blir väl sällan som jag vill, men det är inte målet. Målet är att komma in i flow, glömma tid och rum. Man blir liksom "hög" på livet. Och under tiden avleds smärtan. Så skönt att bara försvinna från tid och rum...
Underbart, speciellt i vår uppstressade värld.
Ska väl tillägga att det funkar inte alltid, men ofta för en stund. Kanske är som typ meditation, mindfulness eller nå't, inte vet jag... Men jag vet att jag mår bra av det här. Ska man se något positivt med att vara sjuk... så är det iaf för mig att jag prioriterar annorlunda idag :)


Hahaha ;) kanske låter helflummigt... Men det hjälper mig mot smärtan =) Att ha skadad ryggmärg gör ONT   ! Skönt att kunna spara på medicin och jaga flow istället ;)


Hur får man tid? Vad är väl viktigare än att må så bra som möjligt? Städning... nej! Tv-tittande... NEJ! "Bara" att sortera i livet.

 

Underbara vitsippeland   

 

Vackra solnedgångar   

 

Fina skuggor.

 

Magiska promenader


  •  Kännetecknet för flow är att du glömmer tid och rum och är helt sammansmält med nuet. Man blir lycklig av flow.

Intressanta länkar om flow:

http://www.psykologifabriken.se/skapa-flow-och-underlatta-for-kreativiteten/

http://www.kollega.se/?c=17007

http://sv.wikipedia.org/wiki/Flow
Vad gör du för att avleda smärta? Vad gör du för att nå flow?
Tipsa mig gärna =)


Dagens tänkvärda: "Focus, Focus, Focus"

Av Susanne Nietula Edenvik - 13 maj 2013 17:15

Idag bråkar ischiasnerven på mig :(
Ischiassmärta är smärta som strålar ut från nedre delen av ryggen ut i skinkan och ena benet. Inte ovanligt att det strålar ända ned i foten.
 

Bild lånad från: http://ryggont.eu/ischias<br />
Jag hoppas jag klarar av att mota den relativt snabbt.

När jag försökte mig på lite gymnastiska övningar, höll jag på att tappa balansen och slängde ut vänster armen för att ta emot mig. Vilket resulterade i nervsmärta "burning-hell" i vänster hand och att vänster ansiktssida blev bortdomnat och hela bakhuvudet. Men det tillhör vanligheterna. Huvudet och ansiktet domnar bort, pirrar, "tusen nålar", bränner, stramar mm. Men som sagt det är jag van med, det oroar jag mig inte för. Men kände att vänster öga kändes jättemärkligt. Kändes som jag inte kunde styra ögat. Det var ett nytt fenomen för mig... Spännande varje dag!! Men kollade i spegeln, och jag kunde styra ögat. Det där får jag göra ofta, kolla i spegeln om ansiktet och andra kroppsdelar hänger med. Eftersom jag har Cervikal Spinal Stenos mm så får jag vara med om mycket, mycket märkliga saker som händer. Även saker som inte är verkliga som tex nu idag när det kändes som jag inte kunde styra ögat. Eller att nån skvätter vatten på mig, fast ingen gör det. Eller så tror jag att jag gör rätt rörelser och sen när jag tittar i spegeln så är kroppen eller armen helt sned. Då är det bra att ta till spegeln och bara konstatera hur det verkligen är i verkligheten! Och därifrån får man ta det även om det känns jätteskumt. Man får liksom intala sig själv att det jag känner är fel information mellan kroppen och hjärnan. Eftersom det är ryggmärgen som kopplar alla känslor och rörelser vidare.. och min ryggmärg är inte hel, så då kopplar det lite fel, ofta. Egentligen bara att försöka skaka av sig. Men inte alltid lätt! Idag reagerade jag med att tänka: Nu orkar jag inte MER, jag lägger mig ner och "dööör"! La mig ner i 5 minuter... Men samlade ihop mig och tog en stärkande promenad istället.

Kändes jättemysko att promenera, men det gör det ofta. Men jag hade musik i lurarna och tankarna for iväg, :) bra! Efter en kilometer kom jag till en skogsdunge med fullt av vitsippor, så himla vackert med en del björkar och andra träd runtom.

     
Vitsippeland

Jag BARA va' tvungen att stanna och fotografera. Fotograferade och fotograferade och tid och rum försvann. Blir sällan nöjd. Men när jag tyckte det fick räcka så fortsatte jag promenaden. Upptäckte genast att det hade lättat lite åt ischiasen :) Tack vitsipporna :)

  
Björkarna är fina nu vid golfbanan.

Fortsatte trött promenaden, hade lite energibar med mig som jag åt av under resterande delen av promenaden. Kommer hem, helt slut och lägger mig på soffan och vilar. Känner genast av ischiasen igen. JAG ÄR INTE GJORD FÖR ATT VARA STILL!! Nåja ögat känns iaf lite bättre.
Försöker hitta energi... men det är svårt idag... Struntar nog att fixa till blomrabatten idag med... Kanske får energi om jag dricker kaffe och äter en till banan... Banan nr 4 idag hittills. Värt att prova :)


Jag har genom åren haft en hel del problem med ischias. Värst var det åren 2002-2003. Tillslut sökte jag hjälp hos sjukgymnast. Där fick jag speciellt 2 övningar som har hjälpt mig mycket. De kör jag med direkt jag känner av ischiasen.
Övningarna kan jag varmt rekommendera! Ibland får man ha långt tålamod, men till slut motas ischiasnerven tillbaks =) Kan ta flera veckor eller flera månader. Ha tålamod.


Ischias övning som jag fick av sjukgymnast 2003.

 

Stå med ryggen mot en vägg.

Sträck ut det onda benet till smärtgränsen, sänk benet 5grader.

Vicka på foten upp och ner 3-5 ggr (5 sek), vila 10 sek.

Gör 3 repetitioner.
Denna övning kan man göra flera ggr/dag.

Tillslut motas nerven tillbaks.

Lycka till!






































Även övningen nedan är bra!


 


Hittade även det här Youtubeklippet med bra stretchövningar mot Ischias.

http://www.youtube.com/watch?v=qd8lcdR5vsg

Det kan vara värt att prova :)


En del infolänkar ang. Ischias:
http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Ischias/

http://www.ischiasnerven.se/


Dagens tänkvärda:

Tro inte att du kan vila dig till en problemfri ischias.




Av Susanne Nietula Edenvik - 12 maj 2013 15:36

Idag öppnade jag mitt paket från www.Nemmotion.dk 

paket från Nemmotion  
Ouuieee! Vad spännande!
Ett lätt paket innehållande en liten mini motionscykel.

Mini motionscykel Nemmotion  

Den här kommer rädda min semester har jag tänkt. Det största problemet tror jag blir att kunna sitta så rakt som möjligt med ryggen och nacken. 

Mini motionscykel Nemmotion  
Kände efter testkörningen i vardagsrummet på en stol, att jag inte hade suttit rätt!!! Vilket yttrar sig som "koma-trötthet" och smärta. Känns som jag har en energi-kran i nacken, on och off och däremellan mellanlägen. Smärta tar så otroligt mycket energi. Måste vara rak i nacken pga Cervikal Spinal Stenos. Kroppshållningen är jätteviktig!

Så jag måste tänka på att ta med stadiga kuddar eller dylikt som jag kan använda som stöd under semestern.


För övrigt var den lätt att montera ihop. Lite plastig. Lite småryckig i tramporna när man trampa. Men man kan ju inte begära att den ska vara lika bra som en riktig cykel. Betalade typ 700kr för den inkl. frakt från Danmark. Displayen visade info som tid, distans (i meter?), count, total count och kalorieförbrukning. Jag är i nuläget bara intresserad av tid och distans. Blir mycket roligare när man tävlar mot sig själv. Men ofta får jag hejda mig själv. Målet är ju att jag ska må så bra som möjligt. Det är målet som är viktigt, inte att jag ska tävla mot mig själv. Blodcirkulation är verkligen nyckeln för mig. Det är ljuvligt att känna värmen sprida sig i kroppen istället för smärta, stelhet och svaghet.
Provkörde den även i våran lilla husbil. Den fick som tur va' plats framme vid passagerarsätet. Så jag behöver inte dra med någon extra stol i lilla husbilen.

Så nu kan jag se fram emot att cykla under tiden mannen kör. Hihi! Jag hoppas den kommer bli perfekt. Iaf bättre än ingenting =)


Dagens tänkvärda:

 

Bild lånad av: Kung över livet/Anna Kebo

Av Susanne Nietula Edenvik - 11 maj 2013 22:17

Härliga maj, solsken och ledig lördag idag =) 
(Tänk att en del är lediga alla lördagar...)
Vi packade ryggsäckarna med lite proviant.

Jag sätter numera smidigt på ryggsäcken själv. Framsteg, framsteg sååå härligt!

Promenerade ner till Degernäs. Det blir lätt dit eftersom det är promenadavstånd dit och jag orkar inte hur långt som helst med ryggsäck. Även om benen är Vitamin D3 starka, så är inte nacken/ryggen stark. Måste röra mig mycket varje dag, annars får jag outhärdlig smärta. Tar mig en vilodag ibland, men får alltid lida efteråt...


Möckeln visade sig vara en fin vinkylare :)

 

(har pixlat för att jag jobbar där jag gör och inte får göra "reklam")
Blåste en del när vi kom ner till sjön. Men vad gjorde det! Solen sken och det var magiskt med Tussilago, Vitsippor, grönska och allt fågelkvitter. Tror jag såg att Liljekonvaljerna var påväg upp också. Lyssnade även till ljudet av massor med humlor vid ett träd, mäktigt, blev som musik.

 

Laddade grillen med lax åt mig och körv till gubben. Bra när var och en får äta det den älskar ;) Då är vi nöjda :) :)
Mat ute i det fria är livskvalité. Det smakar extra gott.


Satt där nere och filosoferade i flera timmar, tiden bara flög iväg och det blev vindstilla tillslut.

  
Funderade en del på de där otäcka elektriska stötarna som for genom höger kroppsdel igår kväll flera gånger... Känns även som jag har en kniv i vänster sida av nacken, tack och lov bara korta stunder. Men inte bra!!! Allt beror på att min ryggmärg är i kläm i nacken, Cervikal Spinal Stenos och diskbråck i nacken. Har även bl.a Cervikal myelopati http://www.youtube.com/watch?v=rSDVFYzb21k&feature=youtu.be ryggmärgsförändringar i nacken som kan ge sådana där elektriska stötar. Obehagligt!! Men har inte kännt av de på över två år. Och nu i hela höger kroppshalva, från tänderna ut i armen och ända ner till foten. Flera gånger! Hmmm! Jag hoppas det är något som går över. Har bara haft pyttestötar idag. För övrigt mår jag just nu bättre än vad jag gjort på över två år i det stora hela. Vänster handen är fortfarande med mig =)))) typ tionde dagen i rad nu sedan dec-12. Det är en fröjd att tvätta händerna nu   Intensivträning lönar sig!

Tänk att jag har klarat mig så bra, så här långt! Känner att det där, att komma över den magiska 2års gränsen har gett mig en ljusare framtidstro. Även om jag inte tar något förgivet och jag försöker passa på att njuta av varje dag.

 
Underbart med solglitter i sjön. Ååå allt är så vackert nu!

 

Degernäsalle'n i Degerfors. Därframme ser man Degernäs Herrgård.


Dagens tänkvärda:

Livskvalite' ska man unna sig varje dag   

Av Susanne Nietula Edenvik - 8 maj 2013 11:21

Hmmm, soluppgången är alldeles för morgonpigg för mig nu!

Men vad gör det, HUVUDSAKEN är att hon går upp ;D


Iaf har jag hunnit cyklat en halvmil till Gyllene Tiders nya. Jag var lite morgonstel men efter två km vaknade kroppen. Vet inte om det är värmen, gurkmeja eller magnesium som har gjort en så stor förändring till det bättre. För det kan ju inte va' ciggen ;P ;)
Nånting är SÅ rätt just nu iaf.

Neurologens ord i aug-12 ringer fortfarande i mina öron: - Fortsätt med det du gör!


Fått iväg grabbarna till resp. praktikplatser, käkat frukost på verandan i solen till fågelkvitter, trots att jag inte är speciellt hungrig så måste jag äta mycket för att orka annars blir det "running out of gas".


Hunnit med en härlig morgonpromis (alltid med träningsbollarna i händerna) nere i Degernäs 6km.

  

Börjar bli grönt nu i Degernäs.

Med fågelkvitter i ena örat och Thåström i det andra örat.

Thåström sjunger om jordgubbar ;)  "Som jordgubbarna smakade i tant Bertas sommarkvällsberså..."

Tur man går upp i tid och piskar sig själv så man hinner med mycket ;) Jag har blivit himla duktig på att "piska" mig själv. Eller valet är INTE svårt alls! Jag vill må så bra som möjligt. Det är bara att köra på, inte tänka. "Bara" att välja bort allt annat. Blodcirkulation och träning är nr 1.


Hinner inte mer än hem på gården när jobbet ringer. Får frågan om jag har möjlighet att komma in tidigare så att de kan ta lunch... Erkänner att jag blir trött på dålig planering. Skulle man få utryckningspeng... så hade jag varit rik vid det här laget. Men vad gör man inte för sina kollegor    klart de måste få mat annars kanske de blir kinkiga ;)) Så fast jag inte har tid eller lust så tar jag mig tid iaf. Får hoppas det är soligt imorgon också, då är jag ledig :)


Nu blir det brådis!

 

Jordgubbar ska ätas, mat ska ätas, matlåda fixas, träna med hantlarna, duscha och fixa till mig. Microvila med fb och blogg. Ett mini arb.pass blev ett längre pass. Tur jag stortrivs på mitt jobb!
Idag har jag en mycket bra dag trots Cervikal Spinal Stenos. Vänster handen har varit med i en hel vecka nu! Det är en fröjd att tvätta händerna :) "Bara" lilla vickevire som inte vill vara med riktigt...

Ha en skön dag alla =)


Dagens tänkvärda:
"Ingen kan hjälpa den som inte hjälper sig själv"
Finskt ordspråk

Av Susanne Nietula Edenvik - 7 maj 2013 07:48

Underbar morgon.
Inte alls så morgonstel som jag brukar =)
Kan det ha att göra med Gurkmeja eller Magnesium intag att göra? Eller har jag bara en bra dag?
Skönt hursom =)


Årets första frukost på verandan. Solsken och fågelkvitter... Härligt!!!!

 
Njuter i fulla drag.

Laddar för ett 10timmars arb.pass senare idag.

Ha en bra dag alla!


Dagens tänkvärda: Varför vänta? Passa på!

Language

Pinterest

Presentation


Hej där! Här är min blogg =)
Här kommer jag skriva om livet med Cervikal Spinal Stenosis. Jag gör allt som står i min makt för att läka naturligt. Är utmattad sen 2016, därför är min aktivitet ojämn i bloggen. Men ska blogga när jag får lite ork.

Viktigt att läsa!

Sök i bloggen

Fråga mig GÄRNA

57 besvarade frågor

Kategorier

REGISTER

Arkiv

Senaste inläggen

Hjälpmedel

Länkar

Sevärda Film-klipp

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8
9
10
11 12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Flagcounter

Flag Counter

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards