Alla inlägg under juli 2013

Av Susanne Nietula Edenvik - 11 juli 2013 23:25

Igår som "Dagens tänkvärda" hade jag skrivit: "Imorgon blir det en sådan där bra dag med humöret på töpp!"

Är man sjuk så är det inte riktigt så enkelt att man kan bestämma det dagen innan. Det är inte så enkelt ens om man är frisk.

Men jag är övertygad om att positiv inställning har en stor påverkan på det hela.

Idag fick jag en riktigt bra dag =) Det var bara trampdynorna som var väldigt trötta. Annars var smärtnivån under kontroll.

Under kontroll =) Helt fantastiskt att jag får må så här bra!
Kände mig riktigt hurtbullig idag ;) Ett gott tecken :)

Lyssnade bl.a på "Strövtåg i hembygden" under promisen idag. Himla fin låt!
Mellan 12-16 hoppade jag in på ett lagomt extrapass på jobbet =) Jo jag blev lite trött och sliten... Men är så oerhört tacksam att de där långa 12timmars passen är borta från mitt schema nu äntligen. De var omänskliga med en icke frisk kropp!!!
I juli har jag verkligen ett riktigt nice schema :)

Dagens tänkvärda har jag lånat från Sanna Ehdin:
"Långpromenader med bukandning ger en fördubblad syresättning av blodet och ett stort energitillskott. Därmed påskyndas kroppens spontanläkning av olika skador.

ANNONS
Av Susanne Nietula Edenvik - 10 juli 2013 22:08

Igår hade jag en riktigt, riktigt bra dag! Smärtnivån hyfsat låg, det var nog mest problem med fötterna. Trötta trampdynor. Det var 'längesen', ombyte förnöjer ;) med #Cervikal #Spinal #Stenos är det olika varje dag, iaf för mig. Beroende på vart det trycker på ryggmärgen, nerver, nervrötter som i sin tur leder vidare ut i alla kroppsdelar.

Iaf humöret va' på töpp! Vad mycket det gör att man är på gött humör. Även om det är mer eller mindre motgångar så kan man tackla dem. Och bara fortsätta att vara på härligt humör.

För mig gäller det att ha lagomt med rutiner. Som tex gå upp tidigt på morgonen. Har jag sovmorgon så blir det sällan riktigt bra, tyvärr.
Har jag en värre smärtdag får jag kravla mig upp på cykeln och cykla det första jag gör. För att få igång kroppen. Har jag en lägre smärtdag kan jag äta frukost i lugn och ro. Och sen ta en morgonpromis. Så gjorde jag igår. Lyssnade på Loreen i lurarna Det var så härligt, soligt, varmt och svettigt på morgon-sommar-promisen :)

Lilla Degernäs, Degerfors

Jag önskade jag hade tagit med bikini så jag hade kunnat stanna till och bada vid 'Lilla Degernäs'. Det måste jag göra imorgon, tänkte jag. Såå vackert =)

Hann med att träna med hantlarna och leran, fixa lite, duscha och käka innan jobbet som började 12 igår. Allt gick som på räls trots att jag hade endast EN banan. Hade det varit en dålig dag och bara EN banan... då är det inte roligt att vara jag. Men nu hade jag en sådan där bra dag som nästan inte går att få förstörd :) Tog en burk persikor som ersättare för bananerna. Inte alls samma effekt, men funkade ok.
Väl på jobbet går tiden i ett rasande tempo. Tiden går så fort och jag stortrivs verkligen på mitt jobb. Även om jag väldigt gärna skulle vilja genomföra en del förändringar. Struktur och rutiner är nyckeln till det mesta. Dumt att spilla tid på självklarheter. Nåja jag ska fundera lite mer på det där.
Iaf så träffade jag en vän som jag inte sett på länge =) Hon såg så pigg ut nu    Det förgyllde min dag ytterligare =)

Gräsänkelivet är över (för en tid iaf) jag är inte ensam med huset. Hemlagad mat står på bordet när jag kommer hem    Kärlek är också en bra smärtlindrare!

Allt var så bra, kände mig pigg och som sagt smärtnivån under kontroll. Sen på kvällen kommer det som 'knivhugg i nacken'. Aj, aj, AaaJ! Har haft en del problem sedan den där idiotiska klipp-promenaden. Och inte förrens igår kväll kom jag på det där med Zonterapi. Det höll jag ju på med i maj eller när det var? och blev av med "knivhuggen"! Jag håller på med så mycket hokus pokus så jag kommer ju inte ihåg allt ;D
Så nu är jag igång och trycker på undersidan stortån, precis mellan stortå-trampdynan och foten. Det är punkten för nacken.

Zonterapi punkt för nacken. Cervikal Spinal Stenos

Har gjort en fin teckning här ;) Hugger eller karvar kniven i vänster sida nacke trycker jag på undersidan av vänster stortå. Är det på höger sida nacke trycker jag under högra stortån.

Läs mer här och se bilder: http://www.zonterapi.nu/?page=4

http://www.mabraportalen.se/zonterapi.htmlIdag har jag haft en lite sämre dag. Både humörsmässigt och mer nervsmärta i vänster arm, bägge händer och huvud. Men jag trycker på tånarna så fort jag känner av "kniven". Då släpper "kniven" :)

Har varit ganska orolig av mig idag. Vet inte varför riktigt, men misstänker att det handlar om att det snart är dags att göra uppehåll med Gurkmejan. Har läst på flera ställen att man ska göra uppehåll efter 3 månader för att se om det blir någon skillnad. Är orolig att jag ska bli mycket sämre igen.... Har tröstat mig säkert 20ggr idag med: Att det bestämmer jag själv när det är dags för uppehåll. Oroa dig inte!
Ingen mening att gå och oroa sig för saker som man inte alls har en aning om juh!
Oj vad långt det blir... fast jag försöker skriva kort :S ;D


Tillagt 11/7 kl 06.

Ja när man ska sova då kommer alla tankarna. Vet nu varför jag är orolig. Det är de diffusa ryggsmärtorna som är boven. Jag är orolig att det är njurarna och kisseriet som krånglar igen. Blir det inte bättre får jag lämna ett prov till veckan. HATAR ATT KONTAKTA VÅRDEN =( Nu ska här drickas rikligt med vatten!!!

Dagens tänkvärda:
Imorgon blir det en sådan där bra dag med humöret på töpp!

ANNONS
Av Susanne Nietula Edenvik - 7 juli 2013 22:38

Sommar, sommar, sommar   =D
Började dagen med söndagsfrukost på verandan i bikini. Sa glatt till finska cowboyen: -Tänk att JAG får må så här BRA =D Underbar känsla varje gång jag tvättar händerna och vänsterhanden är helt med på noterna. Yeah!
Sen fortsatte jag dagen helt fel... Lade mig att sola på backen nästan direkt efter att jag redan legat och sovit typ 7 timmar. Jag klarar inte av att ligga och sova på mage eller sidan pga nacken. Men jag vill ju få lite färg på baksidan av kroppen också... Så idag gav jag mig den på att klara detta. Bullade upp med kuddar och även min speciella #nackkudde.
 
Reste på mig ofta och försökte röra lite på mig. Lyssnade på talbok och njöt. Reste på mig om och om igen. Timmarna gick och det gick åt en del svartvinbärssaft i värmen. Slurp!

Smakar extragott i farmor & farfars saftglas <3
 
Jag kände att jag stelnade till mer och mer. Började känna av "karvande kniven" i nacken. Kände hur trycket i huvudet blev värre och värre. Blev svårare och svårare att ta sig upp för varje gång :S

Grymma Mr #Cervikal #Spinal #Stenos!!!   
Det var skönt i solen men tillslut fick jag ge upp! Trycket i huvudet kändes som om huvudet snart skulle explodera. Precis som om jag hade hängt upponer väldigt länge. Jag hade ju "bara" legat ner på mage... Min kropp bara skrek efter en promenad: -Rör på dig människa!!!
Sagt och gjort. Laddade kroppen med vatten och 2 bananer och gav mig iväg. Tog en härlig promis nere vid Degernäs, såklart med träningsbollarna i händerna   . Och Loreens senaste i lurarna <3
Kändes betydligt bättre redan efter typ 3km. Trycket i huvudet lättade, kändes inte längre som det skulle sprängas. #Blodcirkulation är verkligen grejen för mig :) Blir så lycklig varje gång jag klarar att gå hyfsat snabbt, få känna känslan att benen är starka. Känner mig som en vinnare varje promenad =D
Blev en promis på 5,5km i värmen med halsduk på :P Superhärligt!

 
Kom hem full med energi men fortfarande mycket stel i nacken, lite tryck i huvudet och "karvande kniven" i nacken. Körde genom övningarna med hantlarna försiktigt och så nära kroppen som möjligt. Sedan blev det en sakta cykelmil på järnhästen i vardagsrummet. Körde även lite försiktiga #nackövningar: titta åt vänster - titta åt höger, titta uppåt -titta nedåt. Jättebra övningar som passar mig bra och på jobbet har jag dem gratis när jag jobbar i kassan ;D
Det onda gick inte över :(
Vilade en timme. Hmm får lite småpanik när jag får sånt där ihållande tryck i huvudet, stelhet och "kniv i nacken"-känsla! Så vad göra?!? Inte mycket att välja på... Jag cyklade ytterligare en sakta mil samtidigt som vi titta på "Dolda kameran". Vansinnigt kul stundtals ;D Att ha roligt och skratta är också bra medicin =)


Som tur var lydde händerna och armarna när jag duschade ikväll så det verkar inte bli ett bakslag iaf =D
Hokus Pokus Fokus!

Hoppas jag får sova inatt och att trycket och "kniven" är borta imorgon!

Poff!
  
Dagens tänkvärda har jag lånat från Looren:
"Let it just take us
The music will guide us"

Av Susanne Nietula Edenvik - 7 juli 2013 00:13

Igår var det fredag = extra kul arbetsdag :)
Men saknar "Putte i parken" i Karlskoga. Som medförde roliga högtrycksdagar på jobbet. Men nu kör de i Karlstad istället. Synd, synd men så är det. Kul för Karlstadborna.

Hade iaf hunnit cyklat och tränat innan jobbet. Smärtnivån var låg i kroppen :) Kände mig glad för nu gräsänkedagarna över just nu iaf. Mannen "finska cowboyen" ska jobba på hemmaplan igen. Kände mig full av energi och ivrig förväntan på ett roligt arbetspass. Är ju alltid lite extra tryck på fredagar =)
Alla är glada och pratsamma när det är fredag. Vi var väl tyvärr lite ostrukturerade i arbetsgruppen. Så det blev att jag fick långa dryga kassapass. Jag tycker det är kul att jobba i kassan, mycket socialt. Men det kan bli för ensidigt när det blir långa pass. Mycket folk, långa köer och man snäpper upp arbetstempot rejält. Man känner sig som en bläckfisk ;) Och har jag en bra dag som igår... Jag blir så entusiastisk, då kan jag köra på rätt bra... Jättekul, men vad är det för fel på lagom? De sista timmarna hade jag rejält ONT i armarna... Då såg jag nog mer ut som en pingvin än bläckfisk... Nu fick jag skylla mig själv! Jag vet mycket väl att jag måste jobba med armarna nära kroppen. Hur kan jag vara så tanklös??? Men jag "glömmer" så snabbt både på gott och ont. Lever i nuet.
Men jag klarade att stå upp hela arbetspasset, 6 tim. Det är bra! Det spar jag mycket smärta på.
Som tur var kom mannen och hämtade mig efter jobbet så jag slapp köra bil. Egentligen ville jag bara tjuta i bilen hem, men det gjorde jag inte. Förbannade mig själv att jag är en sån idiot! Lärdom! SmÄrta! Och vi som skulle på Evelinas 25års fest. Hur skulle jag fixa det?
Vilade lite, tog en Ipren, käkade o laddade om med mantrat "jag klarar det här!" Sen gick vi... Och det var det bästa jag kunde gjort =) Det värsta släppte =))) Helt fantastiskt vad blodcirkulation kan göra!
Jättekul att fira dottern 25 år <3 Och jättetrevligt att träffa Jannes familj också. Det var ett tag sedan. Blev sent. Härlig sommarnatt med mössa på!

Idag vaknade jag till en ledig, solig lördag. Smärtnivån var låg idag igen =) Lite stel men det blev bättre efter en stund. Käkade frukost och hoppade i bikinin. Bäst att passa på när solen är framme. Tänk vad sol och värme gör gott :) Tillbringade hela dagen i solen förutom när jag var inne o cykla såklart.
Använde mina träningsbollar när jag satt i solstolen.

Finska cowboyen fixade färskpotatis och grillade kyckling, fläskkotletter och revbensspjäll. Så gött med smör på färskpotatisen. Mums!
Skönt att få känna sig ompysslad <3

Sommardrink med ishjärtan i farmor Sigrids <3 saftglas. Farfar Ivar <3 han gjorde riktig saft han.

Dagens tänkvärda:
Tacksam igen :)

Av Susanne Nietula Edenvik - 4 juli 2013 23:52

Har mer eller mindre haft "problem" med energinivån i kroppen. Men hösten 2010 eskalerade det. Jag jobbade hårt och mycket, så det var ju inte konstigt att kroppen krävde mycket energi. Men 2 frukostar, extra stor lunch ibland 2, 5 bananer, extra stor middag, mellanmål o kvällsmat varje dag... Jag kände att något var fel i kroppen. Drog inte paralleller med smärtorna i kroppen. Vet inte varför men det tar såå emot att ta kontakt med sjukvården. Men i november 2010 tog jag mig i kragen. Var då såå trött på att tugga... Läkare nr 1 avfärdade mig utan prover eller undersökning. Han bara konstaterade att en del människor är som ekorrar, springer runt o gör över m massa energi... Du ser jättepigg ut!
En månad senare sökte jag hjälp igen. Vad var det för fel? Hade jag diabetes? Utled på att tugga! Vart tog all mat vägen? Varför var jag så energilös? Läkare 2 tog massa prover och undersökte mig noga. Konstaterade att vissa människor är som illrar, springer runt och gör över med massa energi... Du ser fantastiskt pigg ut!
Ja jag är en aktiv person... Jag äter nyttigt. Men HUR mycket ska man orka tugga...?

I slutet på december 2010 började jag även äta ungefär ett paket Dextrosol/dag.
Hela januari 2011 hade jag feber och var rejält sjuk... Men släpade mig iväg till jobbet varje pass. Mer död än levande. Chefen ville jag skulle gå hem flera gånger, men det ville inte jag. Nånting sa mig att jag var tvungen att kämpa på. Det var en fruktansvärd månad. Visste inte hur jag kom hem ibland.
Stod i duschen en kväll efter jobbet i slutet på januari 2011. Klarade inte av att tvätta mig...
Jag stirrade på armarna, vad hade hänt? Värst var det med vänster arm och hand. Den lydde inte alls! Jag förstod ingenting?!
Gick och letade reda på en skumgummiboll och satt mig i soffan och sa till mannen: - Det är något fel på min hand! Jag måste iväg till en sjukgymnast.
Ett par dagar senare fick jag träffa en sjukgymnast. Sen gick allt snabbt, om jag jämför med hur andra blir behandlade. Inom 5 -6 veckor fick jag MR magnetkameraröntgen, svar på ännu mer prover, svar på MR och fick träffa en neurolog på USÖ. Jag led inte av diabetes. Jag hade inte någon hjärntumör. Jag hade inte ALS. Tack och lov!!!
Jag fick diagnosen medfödd Cervikal Spinal Stenos och diskbråck i nacken. Ryggmärgen i nacken är i kläm och alla signalerna från hjärnan till kroppen kan inte komma fram.

Men tillbaka till "running out of gas". Hur gör man för att behålla energinivån i kroppen? Jag upplever det som att jag inte kan styra det. Jag måste äta så mycket för att energinivån ska tvingas upp.

Jag märkte stor skillnad när jag juli 2012 började med ganska höga doser vitamin D3, efter 2 veckor kunde jag sluta med Dextrosol. Jag kunde även dra ner på matintaget. Bananintaget sänktes också. Jag var på god väg mot ett bättre liv <3

Men fortfarande vissa dagar är energinivån låg. Jag får svårt att koncentrera mig och måste äta hejdlöst med mat och många bananer. När det blir som värst blir läpparna blå, huden blir fläckvis blåaktig och kroppen stelnar.

Idag var energinivån låg trots stort matintag och minst 5 bananer, eller blev det 7...
Undrar så vad det beror på? Hör det ihop med "ryggmärgen i kläm"? Men isf borde ju inte vitamin D3 ha sådan positiv inverkan på energinivån?
Hur gör man för att behålla energinivån i kroppen?
Igår fick jag ett tips av kusin Lotta <3
Idag har jag beställt Sanna Ehdins kokbok om inflammationsdämpande mat + 2 till av hennes böcker.
http://www.ehdin.com/?id=485&start=0&svalue=lista
Spännande!

Dagens tänkvärda:
Allt hänger ihop

Av Susanne Nietula Edenvik - 2 juli 2013 12:15

Juni har varit min bästa så-smärtfri-som-möjligt månad på 3år. Helt fantastiskt, att jag hela tiden blir lite, lite bättre istället för sämre som de sagt.

Gurkmejan har tagit mig ett jättekliv framåt. Inget snack om saken! Morgonstelheten är inte längre ett stort problem. Gurkmejan har sänkt inflammationerna i kroppen ytterligare. Tillsammans såklart med Vitamin D3, omega 3 och Berocca. Har faktiskt ökat lite vitamin D3 igen nu när solen inte riktigt vill visa sig. Så nu ligger jag på 'min' vår/höst dos 7000ie/dygn igen.

Tillagt hösten 2014. Slutat med Berocca. Råder ingen att använda vitaminer och mineraler i brusform. Innehåller massa onyttigt som aspartam och annat skit. Så jag slutade med Berocca. 

Värme gör gott. Nu har de senaste 2 veckorna i juni inte direkt bjudit på så mycket värme. Men jag försöker verkligen att ha på armvärmare speciellt på vänster handled, halsduk, fingervantar och mössa... Det är det där med mössan som är ett av de största problemen just nu. 17grader ute är alldeles för kallt för mig. Men jag känner mig inte bekväm med att vara 45årig tant med mössa på sommaren... Hur ser det ut? Vad tänker folk? Tror de att jag tror att jag är en förväxt tonåring? Behöver man bry sig om vad andra tycker och tänker? Är det värt att få ondare bara för att jag tänker på vad andra tycker? Har provat keps och luva, men det värmer inte lika bra som mössa. Vad har jag för alternativ? 
    


Nåväl, kan iaf konstatera att de 2 största bakslagen i juni främst kom av:
1. Mega godis påse. Socker som ökar inflammationer i kroppen. + Stillasittande.
2. Utmanande promis på klipporna i badsandaler =O

Så urbota dumt med den där utmanande klipp-promenaden! Armarna och händerna stelnade, kallnade och domnade bort. Och efteråt hade jag smärtan från 'hell' i speciellt vänster arm och ansikte och bakhuvudet. Kändes som att någon sågade av min handled med en trubbig sten, samtidigt som det kändes som armen och handen "brann". "Tusen-nålar" känsla i bakhuvudet och ansiktet stränade och "brann". Smärtan gjorde mig spyfärdig och desorienterad. Kunde knappt svara på frågor. Otäckt när smÄrtan kapar hjärnan. Jag ville just då amputera vänster arm och huvud. Tårarna hängde nästan på ögonfransen. Jag ville bara BORT!


MEN bakslagen är "korta". Det handlar om timmar och dagar istället för veckor och månader. Jag är mycket glad =) men vad beror det på? Mycket intressant!

Jag tror kanske att det handlar mycket om att det är sommar, vad jag äter och att jag rör på mig, mycket.
Många av mina vänner fattar inte hur jag orkar, de blir såå trötta bara av att läsa mina statusar på fb ;D
Men en del blir inspirerade också :) Träning är #smärtlindring!

Livet med #Cervikal #Spinal #Stenos är verkligen ett pussel.

Även om jag visste det innan så vet jag det ännu mer nu!
Sluta med godis! "Inte vara still"! Inga utmanande klipp-promenader!

Och sätt på dig mössan kärring ;D

 

Av Susanne Nietula Edenvik - 1 juli 2013 22:29

Jag älskar drivet. Det är medryckande och jag kan inte motstå att bara ryckas med. Jag är såå tacksam för drivet inom mig.
Benen vill bara gå och gå, till och med springa ibland, men det får jag inte. Springa får jag bara göra i mina tankar. Det är ok. Jag är glad att jag har starka ben som vill och orkar gå helt automatiskt utan att behöva använda hjärnan för att tänka hur man går. Benen vill cykla, de cyklar och cyklar inomhus. Jag är jätteglad för det. Men drömmer om att kunna få cykla ute. Vilken känsla =) Känna vinden... Mmmm jag har en plan :) Vi får se...

Tillbaka till drivet. Tänk vilken tur att just jag har det där drivet. När ingen trodde på mig. Inte ens jag själv. Minns för ett år sedan när jag satt hemma i syrrans kök och sa att jag vet inte om jag är totalt dum i huvudet eller smart... Tankarna var ganska mörka, kan inte vara annat när man inte vet vad man håller på med. Vad som är rätt och fel... och smärtan är outhärdlig. Det enda jag visste var att jag inte litar på NÅGON och att jag måste följa min magkänsla. Jag har gått emot magkänslan förut i mitt liv... och det har gått käpprakt åt helvete!!! Så magkänslan ska man lyssna extra på!

I år, på ett halvår har jag, min magkänsla, mina ben och mitt driv tagit mig med på 60mils promenad och jag har cyklat iaf 185mil hittills i år. Det är ju fantastiskt =)
Det kommer bli såå kul att träffa neurologen till hösten och berätta om mina framsteg.

Drivet som tar mig med på promenader i naturen och cykelturer inomhus är jättebra medicin både mot smärta och svackor. Drivet som får mig att glömma den fruktansvärda smärtan i lördags och istället se framåt. Vad vill JAG göra? För mig kan en promenad i naturen, med musik i lurarna vara dagens största lyckokick.
Men utan drivet inom mig hade jag aldrig varit där jag är idag.

Dagens tänkvärda:
Tacksam

Language

Pinterest

Presentation


Hej där! Här är min blogg =)
Här kommer jag skriva om livet med Cervikal Spinal Stenosis. Jag gör allt som står i min makt för att läka naturligt. Är utmattad sen 2016, därför är min aktivitet ojämn i bloggen. Men ska blogga när jag får lite ork.

Viktigt att läsa!

Sök i bloggen

Fråga mig GÄRNA

57 besvarade frågor

Kategorier

REGISTER

Arkiv

Senaste inläggen

Hjälpmedel

Länkar

Sevärda Film-klipp

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2013 >>>

Flagcounter

Flag Counter

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se