Direktlänk till inlägg 15 april 2014

Enkla fingerövningar för svaga händer eller med muskelatrofi

Av Susanne Nietula Edenvik - 15 april 2014 09:00

Fingerövningen på bilden nedan gör jag varje dag 3ggr x 20st med varje finger allra minst, ibland gör jag hundratals.

Sedan början på 2011 och hela året övade jag febrilt. Vänster tumme, långfinger var svåra. Ringfinger och lillfinger var omöjliga. Musklerna hade förtvinat och flera funktioner i armar och händer var borta.

Men jag övade och övade. Sjukgymnasten sa att det kan växa nya nervbanor 1 mm/dygn. Neurologen sa att andra muskler kan lära sig att kompensera de muskler jag förlorat.


Vad hade jag för val? Fanns bara ett val för mig, intensivträning! ÖVA, ÖVA och åter ÖVA!

Krävdes otroligt mycket kraft från hela överkroppen och från hjärnan för att lära fingrar röra på sig som man inte har kontakt med. Jag lovar jag tog till och med i med magmusklerna för att få fungerande fingrar igen. Förbindelsen mellan muskler och hjärna gick inte fram.

Nu snackar vi fullt fokus på intensivträning av fingrar. Fruktansvärd kraftansträngning att förmå armar och händer att röra sig och att röra sig i något sånär rätt rörelse. Ibland blundar jag för att få så mycket fokus som möjligt när jag intensivtränar, knäpper knappar, kissar mm. Allt som är extra svårt för mig, när kroppen inte lyder så brukar jag blunda. Ofta får jag då lättare att koncentrera mig när inte ögonen behöver ta kraft att se. Men det beror helt på vilken övning det är och i vilket skick jag är i. När jag blundar ser jag inte hur jag gör, jag tror att jag gör rätt, men jag gör inte sidlikt.

Läs mer om intensivträning:

http://www.vetenskaphalsa.se/traning-aterskapar-funktion-efter-stroke/


Skillnaden mellan en stroke patient och min myelopati är att strokepatienten som övat med intensivträning och fått gott resultat får behålla sina fingerfärdigheter. Medans jag kommer få öva resten av mitt liv. En operation kanske skulle kunna hjälpa mig, men det är tyvärr inte alls säkert :(

Nu lite mer än 3år senare efter jag förlorade musklerna, nu i april 2014 är det mest lillfingret som är svårast. Framsteg! Jag är fortfarande svag i händerna och stundtals mycket svag. Och ibland är jag riktigt stark, för att vara mig =)))

Men hoppar jag över övningen ett par dagar blir jag genast sämre, eftersom trycket på ryggmärg, nerver och nervrötter i nacken stör signalerna till musklerna. Öva, öva, bara att öva på!


Tillagt 28 juni 2015: Mina nervbanor och muskler är mycket starka nu. Jag är inte alls lika känslig längre som jag varit de sista 4-5 åren. Jag måste röra på mig och träna men inte alls lika intensivt. Jag är helt klart på rätt väg. Tur att jag litar på mig själv :))))

Fingerövning Muskelatrofi Cervikal Spinal Stenos Myelopati Spondylos  

Fingerövning topp mot topp.

Tummetopp möter pekfingertopp x 20ggr.

Tummetopp möter långfingertopp x 20 ggr.

Tummetopp möter ringfingertopp x 20 ggr.

Tummetopp möter lillfingertopp x 20 ggr.

Alla toppar möts x 20 ggr


Fingerövning med gummisnodd.

Samma som ovan fast då med gummisnodd som man då drar isär.

Tummetopp och pekfingertopp drar isär gummisnodden x 20ggr.

Tummetopp och långfingertopp drar isär x 20 ggr.

Tummetopp och ringfingertopp drar isär  x 20 ggr.

Tummetopp och lillfingertopp drar isär x 20 ggr.

Alla toppar och drar isär x 20 ggr.


Luciaövning har jag övat mycket flitigt på också. Och det har blivit mycket bättre. Men jag måste underhålla.


Trycka handflatorna emot bordet, mot min kropp, mot ratten när jag kör bil, mot kassadisken när jag jobbar, mot badrumsväggen när jag borstar tänderna, mot väggar, jag trycker handflatorna emot det mesta och har gjort stora framsteg.


Hushållspapper. Extra svår övning för mig är att lägga hushållspapper på bordet och lägga handflatorna emot och dra isär... Det måste jag öva mycket mer på.


Sen gör jag massa andra automatiska fingerövningar, rörelser som jag egentligen inte gör medvetet utan händerna själv bestämmer och bara gör som exempelvis masserar, knyter nävarna och släpper, spretar med fingrarna och ihop om och om igen. De här omedvetna rörelserna blir automatiskt och rörelserna förekommer mycket mer när jag har ont, när det stramar, bränner, brinner osv. Jag tänker inte, jag bara gör.


Rörelse och träning ger mig avledning och smärtlindring.


Ska blogga om fler handövningar en annan dag. Har många på lager.


Dagens tänkvärda:

"Övning ger fingerfärdighet"


#Cervikal #Spinal #Stenos #Myelopati #Spondylos #intensivträna #fingrar #händer #muskler #träna #fingerfärdighet #träninggerhopp #träninggersmärtlindring #smärtlindring #avledning



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Susanne Nietula Edenvik - 16 oktober 2019 03:36

Ja i måndags kom äntligen kallelsen till en kurs i "Basal Kroppskännedom" som jag själv önskat remiss om. Det ska bli spännande! Men jag fick min diagnos, medfödd Cervikal Spinal Stenos med myelopathi, spondylos och diskbråck i nacken, 2011. Vilket...

Av Susanne Nietula Edenvik - 7 oktober 2019 06:14


  Trasmattan - För bättre balans och livskvalite´   Hur ser min dag ut? Vad lägger jag egentligen min tid på? För att förtydliga hur dagarna ser ut så fick jag lära mig att använda mig av "Trasmattan" av min coach Mia på CoachingTeamet, Finsa...

Av Susanne Nietula Edenvik - 20 september 2019 14:19

Placeboexperimentet svt play Jätteintressant program om placeboeffekten! Man ska inte förakta placeboeffekten, man ska dra nytta av den. Placeboeffekten hjälper även fast man vet att det är placebo. Kroppens egna endorfiner. Tankens kraft är så mä...

Av Susanne Nietula Edenvik - 7 september 2019 20:30


  I veckan såg jag Vetenskapens värld - Frisk av naturen på Svt Play.Se programmet här:https://www.svtplay.se/video/23469350/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-2-frisk-av-naturenKan ses till 28 feb 2020 23.59 Info om programmet:"F...

Av Susanne Nietula Edenvik - 3 september 2019 04:26


29 augusti... Det är nu tre år sedan jag fick hjälp att ta steget att sjukskriva mig. Det var minst sagt ohållbart på arbetet. Ja hela livet var ohållbart... Utmattningen hade tagit över min hjärna...     Fokus på det som är bra   Solu...

Language

Pinterest

Presentation


Hej där! Här är min blogg =)
Här kommer jag skriva om livet med Cervikal Spinal Stenosis. Jag gör allt som står i min makt för att läka naturligt. Är utmattad sen 2016, därför är min aktivitet ojämn i bloggen. Men ska blogga när jag får lite ork.

Viktigt att läsa!

Sök i bloggen

Fråga mig GÄRNA

57 besvarade frågor

Kategorier

REGISTER

Arkiv

Senaste inläggen

Hjälpmedel

Länkar

Sevärda Film-klipp

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Flagcounter

Flag Counter

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards