Direktlänk till inlägg 13 augusti 2014

Eget ansvar – Medveten patient - Det är jag som lever i/med min kropp

Av Susanne Nietula Edenvik - 13 augusti 2014 18:21

 

Tyvärr måste man vara frisk för att vara sjuk... 

Har du svårt att få en läkartid? Stå på dig! Ring! Skriver jag... som själv har så svårt att ringa... URK! Men ring igen :) Fick du en tid långt fram i tiden? Ring och säg att du kan ta återbudstid. Det kan gå riktigt fort :))

 

Ta inte en behandling, medicinsk åtgärd eller operation om du inte känner att den är rätt. Sök för att få en ”second opinion” om du är osäker. Hur det än är så är läkarna bara människor de med. Jag har verkligen haft tur med de läkare jag har fått. Även om jag inte valt deras rekommendationer så har jag iaf delvis förtroende för dem och vill absolut inte byta ut dem. Men är du missnöjd? Byt! Jag plockar med mig det bästa från allt alltid, vad det än gäller. Plockar go´bitarna helt enkelt. 

 

Det är inte bara läkaren som ska prioritera min hälsa – JAG måste också ha eget ansvar.

Vad kan JAG göra för att må bra?

Det är inte bara läkaren som ska prioritera min hälsa – JAG måste också ha eget ansvar.  

Det är min kropp. Det är jag som ska leva i min kropp. Det är jag som bestämmer!

På mitt kylskåp har jag en Må-så-bra-jag-kan lapp:

  • jag har slutat röka!
  • att träna och motionera, varje dag. Om jag så bara klarar 1 minut på cykeln eller 5 steg, så, ni fattar, ALLT räknas! Är man sängliggandes klarar man kanske att klämma på bollar lite grann så att man kan få lite blodcirkulattion. Som sagt allt räknas så att inte muskler förtvinar pga att man är stilla eller har ryggmärgen i kläm.
  • äta nyttigt. Jag bättrar mig och lär mig mer för varje vecka.
  • undvika socker, mjölkprodukter och vetemjöl som ökar inflammationer i kroppen. Ondare eller inte? Valet är lätt!
  • dricka tillräckligt med vatten. Diskarna mellan kotorna kräver vatten, man vill ju inte ha ondare än man har. Diskar, celler och hela kroppen är mer beroende av vatten än vi tror. Låter banalt men så är det.
  • medicin, inte roligt men i vissa fall nödvändigt. Jag "accepterade" bl.a hjärt medicin över 15 år men nu fr.o.m juli-14 är jag helt medicinfri, efter över 15 år!! Hjärtat balanserar jag främst med Magnesium men flera andra bitar ingår. Jag är inte smärtfri eller hel. Men jag har hittat vägar utan medicin. Medicinfri!! STOR SEGER för mig. Måste jag blogga om någon dag :)
  • vitaminer mm. vitamin D3, omega3, magnesium, Mega B-komplex, zink, glukosamine, honung, gurkmeja, kokosolja, björkticka/chaga och ingefära mm mm flera minskar inflammation och smärta i kroppen.
  • prioritera sömn, kroppen läker när man sover. Inte alltid man får välja att somna, men man får göra allt för lyckas. Gå upp tidigt varje morgon trots att man inte vill. Inte dricka kaffe efter 16. Lyssna på talbok funkar för mig, saga för vuxna ;) Magnesium till natten får muskler, kramp, nervryckningar och restless leg att slappna av.
  • kissa, tyvärr känner jag inte alltid att jag är kissnödig, flera timmar senare får jag ont i magen eller blir tung i njurarna. Oj, ja just det…man ska ju gå på toa ibland. Skalmansklocka!
  • Medveten andning. Andas genom näsan ända ner i magen. Syre är viktigt för celler och kroppen. Ger smärtlindring. Började lära mig medveten andning i sept-13 när min vän dog i cancer, jag mådde dåligt och andades och kände smärtlindring på min nervsmärta mm.

Ja min listan kan göras oändligt lång, jag stannar här. Det gäller att hitta det som passar en själv!

Helt grundläggande grejer som jag kunnat ”slarva” med förut, men är ganska avgörande idag. Vem har inte fuskat med t ex mat, vatten och frukt?

Idag finns inte utrymme för energilöshet i mitt liv! Typ 5 bananer/dag utöver all mat hjälper mig att orka!


  • Skriv ned din sjukdomshistoria i datorn. Då kan du lätt komplettera efteråt. Är även kul att läsa och se att man gjort framsteg =)
  • Skriv ned dina önskemål och frågor. Vad vill du att läkaren ska göra?
  • Det blir smidigt att skriva ut när du ska träffa en ny läkarkontakt och du kan lämna ett exemplar hos doktorn. Du kommer få ut mer av ditt läkarbesök.
  • Rita en smärtkarta eller symptomkarta över dina fel och lämna till vården.
  • Begär uppföljning! När? Var? Hur? Varför? är bra frågor alltid!
Smärtkarta Symptomkarta  
Exempel på en smärtkarta, symptomkarta. Så här såg min karta ut en dag i juni-14. Den förändras hela, hela tiden. Jag kan lova att livet är inte enformigt med ryggmärg och nervrötter i kläm.
För en del kanske symptomen ser ut att vara jättemånga, men jag har blivit jättefrisk mot jag var 2011/2012. Yeah!

Nedan är läsvärt från en intressant blogg: Tappa inte taget – men våga släppa taget.

”Sanningen är att vi ofta inte lyssnar tillräcklig noga på patienterna. Ibland har en läkare 40 besök per dag och dessutom kanske andra uppgifter under dagen (stämmer - det är en strid ström utanför allmänläkarnas mottagningsdörrar i varje fall i Puerto de la Cruz). Så var det också då jag arbetade kortare perioder som allmänläkare i Sverige för länge sedan- hur det är idag vet jag inte - jag har en känsla av att mer och mer byråkrati och dokumentation fyller läkarnas dag - inte bara känsla - jag vet. Många har 15 minuter till sina patienter, fortsätter Juan Rivera.”


När man vet detta är det viktigt att du som patient försöker få det mesta ut av den tiden. Här är Riveras tips:

http://suneoverhagen.blogspot.se/2012/11/bli-en-aktivare-patient-fa-mera-ut-av.html


Här är en lista på saker som patienter gör fel hos doktorn:

http://suneoverhagen.blogspot.se/2012/11/bli-en-mer-aktiv-patient-fa-mer-ut-av.html


"Det är jag som bestämmer!" En fras jag får kraft & energi av! Power!

Tankens kraft är otroligt mäktig!


Jag tar tacksamt emot tips :)


Dagens tänkvärda:

"Don´t lose your grip, but let go"


#Cervikal #Spinal #Stenos #Myelopati #Spondylos #EgetAnsvar #MedvetenPatient #Sjukdomshistoria #MinKropp #Värdefull #Viktig #Spotify #vitaminD3 #omega3 #magnesium #MegaB-komplex #zink #glukosamine #honung #gurkmeja #kokosolja #björkticka #chaga #ingefära

 
 
SaraEmma

SaraEmma

15 december 2015 08:43

Oj vad mycket intressant läsning!

http://ryggresan.bloggplatsen.se

Susanne Nietula Edenvik

20 december 2015 19:29

Hoppas du hittar något som passar dig! Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Susanne Nietula Edenvik - 16 oktober 2019 03:36

Ja i måndags kom äntligen kallelsen till en kurs i "Basal Kroppskännedom" som jag själv önskat remiss om. Det ska bli spännande! Men jag fick min diagnos, medfödd Cervikal Spinal Stenos med myelopathi, spondylos och diskbråck i nacken, 2011. Vilket...

Av Susanne Nietula Edenvik - 7 oktober 2019 06:14


  Trasmattan - För bättre balans och livskvalite´   Hur ser min dag ut? Vad lägger jag egentligen min tid på? För att förtydliga hur dagarna ser ut så fick jag lära mig att använda mig av "Trasmattan" av min coach Mia på CoachingTeamet, Finsa...

Av Susanne Nietula Edenvik - 20 september 2019 14:19

Placeboexperimentet svt play Jätteintressant program om placeboeffekten! Man ska inte förakta placeboeffekten, man ska dra nytta av den. Placeboeffekten hjälper även fast man vet att det är placebo. Kroppens egna endorfiner. Tankens kraft är så mä...

Av Susanne Nietula Edenvik - 7 september 2019 20:30


  I veckan såg jag Vetenskapens värld - Frisk av naturen på Svt Play.Se programmet här:https://www.svtplay.se/video/23469350/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-2-frisk-av-naturenKan ses till 28 feb 2020 23.59 Info om programmet:"F...

Av Susanne Nietula Edenvik - 3 september 2019 04:26


29 augusti... Det är nu tre år sedan jag fick hjälp att ta steget att sjukskriva mig. Det var minst sagt ohållbart på arbetet. Ja hela livet var ohållbart... Utmattningen hade tagit över min hjärna...     Fokus på det som är bra   Solu...

Language

Pinterest

Presentation


Hej där! Här är min blogg =)
Här kommer jag skriva om livet med Cervikal Spinal Stenosis. Jag gör allt som står i min makt för att läka naturligt. Är utmattad sen 2016, därför är min aktivitet ojämn i bloggen. Men ska blogga när jag får lite ork.

Viktigt att läsa!

Sök i bloggen

Fråga mig GÄRNA

57 besvarade frågor

Kategorier

REGISTER

Arkiv

Senaste inläggen

Hjälpmedel

Länkar

Sevärda Film-klipp

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Flagcounter

Flag Counter

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards