Fråga mig GÄRNA

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Camilla

8 september 2014 20:43

Problematiken är stor.
Jag har besvär som domnade armar/händer på natten, ev tos + inklämning i axel.
Smärta i armbågarna, inklämning av ulnaris. Smärta i lill-ringfinger och utsida hand.
Stickningar i kinder och myrkrypningar i huvudet när det böjs framåt.
Småryckningar lite varstans, främst i armar.
Yrseln är värst, det gungar när jag går och vrider huvudet för fort, främst vänster sida. Det känns som ett "högtryck" i ryggen ej blodtrycket.
Jag har nervrotspåverkan speciellt i c4-c5
Får ett konstigt tryck i ryggen och benen blir blytunga. Usch så otäckt.

Hur mår du?
Har kontakt med ortopeden i Karlstad.

Susanne Nietula Edenvik

9 september 2014 08:50

Å stackare!! Känner igen allt det där, men har blivit mycket bättre. I helgen t.ex var inte ansiktet bortdomnat eller stickningar. Jag hade en fantastisk helg :))) Har lärt mig riktigt bra vad jag ska undvika och vad jag måste göra. Enligt mr så har jag värst c5-c6. Men lillfinger hör till c7-c8 så man kan inte lita blint på mr... Mina största problem är just nu inte nacken, utan mina j-a knän o långdragen uvi som drar ner min energi. Men jag tror jag är på uppgång nu. Känner mig lite piggare nu i sept mot i sommar.
Jag använder BackOnTrack dygnet runt på min nacke. Har du ingen sån så tycker jag att du ska läsa om den i min blogg o googla. Jag älskar min nackkrage. Läs om gurkmeja och inflammationsdämpande mat också. Jag har blivit såå mycket bättre!! Högtrycket du skriver om är borta. Benen o armar är bara tunga nångång ibland.
Bra att du har kontakt m ortoped i Karlstad. Då bor vi alltså ganska nära varann :)
Hoppas du får en bra dag!!

 
Ingen bild

Camilla

8 september 2014 00:07

Hej igen Susanne.
Jag har gjort en nvc (neuografi) som påvisade inklämning av b.l.a ulnaris.
MRT har visat diskbuktningar o osteofyter i nivåerna C4-C5-C6 - C7 som "nuddar" ryggmärgen + foramina påverkan. Ska nu göra emg o sepundersökning (från huvud till arm.) Läkaren misstänker också tos.
Är det Stenos jag har?

Susanne Nietula Edenvik

8 september 2014 08:25

Hej igen :)
Ang inklämning av ulnaris: Hur har du det med lillfinger o fingrarna? Lillfingrt var den första som inte löd mig... Jag har varit hjälpt av handledsskydd som stärkt handleden + att handlederna har varit raka. Raka handleder när man sover. Mycket handträning, både med fingerövningar i luften, bollar, lera, gummisnoddar mm. Jätteviktigt att underhålla nervbanorna!!!
Vet inte om det är stenos du har, men jag tycker det låter som det, fråga läkaren.
Lycka till med undersökningarna! Får du vänta länge?

 
Ingen bild

Camilla

2 september 2014 20:38

Hej.
Jag undrar om du fått göra några neurografiska undersökningar i samband med din magnetröntgen? Med vänlig hälsning Camilla

Susanne Nietula Edenvik

4 september 2014 22:59

Hej Camilla :)
Jag har gjort en EMG neurografisk undersökning av mina nerver och muskler. Den gjordes inte i direkt samband med magnetkameraröntgen. Det berodde nog på att jag fick en sån snabb tid till magnetkameran. Bilderna där visade vad jag led av. Men jag och läkarna ville för säkerhetsskull göra en EMG-undersökning för att utesluta ALS och MS. Som jag tack och lov inte hade :) Det är ju jättebra att de kan kolla upp det.
Har du samma som mig? Mvh Susanne

 
Ingen bild

Airamya

8 augusti 2014 09:29

Hm, dumt att jag inte kan svara under ditt svar, men strunt samma :) Det funkar så här med.
Ja, mina domningar sträcker sig över hela skinkan och höften, och precis hela benet inkl foten förutom insidan av låret. Det sprider sig, för ett år sedan var det inte fullt så mycket domningar. Jag brukar säga att jag inte har något högerben typ. Musklerna har börjat förtvina, benet 'krymper'. Omega 3 tar jag sedan i vintras och sedan imorse även D3 :)
Hur underhåller man nervbanorna?

Susanne Nietula Edenvik

8 augusti 2014 21:50

Underhåller genom att använda kroppsdelarna så att nervbanorna tvingas hållas i liv eller bilda nya vägar. Nerverna växer 1 mm/dygn när de bildar nya vägar. Men man måste träna som attan!! Använder man inte muskler och nervbanor så förtvinar de. Och mycket snabbt på oss som inte är friska.Vad säger läkarna?
Kommentera gärna i ett blogginlägg då kan vi svara fram o tillbaks.

 
Ingen bild

Airamya

7 augusti 2014 15:44

Hej Susanne! Vilken fantastisk blogg du har! Du skriver fantastiskt bra, och ärligt. Tack.
Jag har cervikal spinal stenos och lumbalt diskbråck. Är bortdomnad från ländryggen o ner på höger sida men inte på insidan av låret sedan drygt två år tillbaka. Har haft enormt mycket nervryckningar men de har avtagit, vet inte om det är bra eller dåligt... Musklerna i höger ben har börjat 'förtvina'.
Alltid ont och vansinnigt trött. Läser din blogg och inser att jag har andra symtom som jag inte ens reflekterat över O.o Du skrev nånstans att du kissade sakta, och det gör jag med sedan något år tillbaka, men jag har inte tänkt så mycket på det...
Jag har ingen fråga, jag vill bara säga tack för att du bloggar om allt detta :) Jag ska köpa D3 idag tror jag bestämt...

Väl mött :)
Maria Dimander
(Dalkulla i exil som släpar sig fram i Västra Götaland)

Susanne Nietula Edenvik

7 augusti 2014 23:10

Hej Maria =))) Kul att du gillar min blogg.
Är du bortdomnad på både fram o baksida lår? Himla viktigt att du underhåller nervbanorna så att du inte förlorar muskler!! Läs om omega3, magnesium och kokosolja också. Mirakelgrejer =)) KRAM!

 
Madde

Madde

13 juni 2014 09:12

Hej igen och tack för ditt svar.Jag har 2 diskbrock i nacken varav ett brett från sida till sida som buktar mot ryggmärgen. jag har varit så rädd att det är ALS eftersom mina armar och ben får mjölksyra så fort jag gör minsta lilla. Mina fingrar är helt stela och jag har nu också börjat få rejält med muskelryckningar i stort sett överallt i kroppen. Det pirrar i benen och min högra fot hänger inte riktigt med. Känns som restless legs i underbenet och foten värker ibland, likaså fingrar värker. När jag tar och trycker lite på mina ben och armar ömmar det. Vill till en neurolog efter den röntgen som är tagen förra vecka, men dom sa att jag skulle be min läkare om en remiss till ortopeden för en bedömning. Känns som att jag inte står ut med oron längre! kan tillägga att detta diskbrock uppstod för 3 årsedan och då hade jag galet ont länge, men på ett annat sätt med strålning i armen och surrningar i tumme och pekfinger. kan det ha kommit tillbaka efter en psykiskt jobbig period och hårt arbete i trädgården med mycket ansträngning tror du? Kan Stod ionget på förra röntgen om tryck mot ryggmärg. Kan det ändra sig? Jag har även sedan i höstas diskbuktningar i ländryggen som jag alltid har ont av i vänstra sidan med strålning neråt det benet och foten. Men ALDRIG som nu, med alla dessa andra symtom som man läser om vid ALS. Gud vad jag är rädd!! Madde

http://mickan88

Susanne Nietula Edenvik

14 juni 2014 16:09

Många varma kramar Madde!! Förstår vad du går igenom. Så likt mitt förlopp och jag har också varit så oerhört rädd för ALS, symtomen är så lika. Stå på dig! Skaffa remiss till Neurolog, de kan hjälpa dig att göra EMG mm undersökningar som utesluter ALS mm Jag har inte ALS.
All styrka till dig tjejen!!! Förstår din oro men jag tror att du har precis som mig pga trycket på ryggmärg beter sig kroppen konstigt och lyder inte som den ska. Jag har olika symtom nästan varje dag, så jag kan lova dig att det ändrar sig jättemycket och ofta.
Jag tillhör Neurologen, jag har aldrig ens besökt Ortopeden. Sök så du får lite ro gumman. Försök att komma ut på små promenader, bra för både kroppen och knoppen. Försök att använda händer och armar, kläm på små bollar mm.
Många varma kramar till dig Madde!

 
Ingen bild

Madde

25 april 2014 02:48

Hej. Jag heter madeleine och är 33 år. Skulle jag kunna få mailkontakt kontakt med dig?
Lever sen 4år tillbaka med nacksmärta och nervsmärta. Det är en lång historia så vi kan ta den på annat sätt... Vill gärna ha kontakt med fler som har dessa bekymmer. Min mail madeleine_81@hotmail.com
Mvh Madde

Susanne Nietula Edenvik

27 april 2014 14:19

Hej Madde =)
Jag mejlade dig i fredags.
Min mejl är: sedenvik@hotmail.com
Mvh Sus :)

 
Ingen bild

Britta

21 mars 2014 13:32

Hej igen! Tack för ditt snabba svar! Jo jag menar säkert nervryckningar för det känns ungefär som när man håller knäet i sån skum vinkel att det börjar hoppa. Jag ska absolut testa magnesium! Kan man äta gurkmeja 3 tsk /dagen utan biverkningar? Låter ju klart bättre än inflammationshämmande mediciner. Vad gäller träning är det ju verkligen en balansgång för tränar jag för mycket blir jag ju sämre i ryckningarna och får mer "lavaströmmar" och andra neurologiska symptom. Men jättetack för tipsen. jag ska rapportera hur det funkar! Kram själv!

Susanne Nietula Edenvik

21 mars 2014 17:12

Hej =)
Gurkmeja kan man äta mycket av. Inga kända biverkningar. Läs gärna mina länkar: http://edenvik.bloggplatsen.se/2014/02/27/10570138-gurkmeja-istallet-for-inflammationsdampande-medicin/
http://edenvik.bloggplatsen.se/2013/05/06/9810321-gurkmeja-dampar-inflammationer-kanske-kan-gurkmeja-reparera-ryggmargen/
Ang. träning så får man vara försiktig. Lätta rörelser NÄRA kroppen. Hellre lätt, lite och ofta flera ggr/dag. Har jag träningsuppehåll en dag märker jag att funktionerna i händerna genast blir sämre. Så för mig är en nyckel träna, träna, träna. Som du skriver verkligen balansgång!! Efter 33månaders intensivträning med lätta eller inga vikter kunde jag nu i dec-13 börja träna med tunga vikter. Verkligen en seger för mig. Inte smärtfritt men jag har mycket bättre funktioner i nacke, armar, händer och ben. Även om mina knän är knasiga nu, men det går väl över nångång hoppas jag =D
Gurkmeja rekommenderar jag varmt! Kram

 
Ingen bild

Britta

19 mars 2014 12:11

Hej! Har läst en del av din blogg och förstår ju att du haft det tufft länge! Mina bekymmer började 2011 och det tog ett tag innan det blev tydligt att det handlade om cervikal stenos. Men jag har inte helt ut fått bekräftat att det att jag känner mig så svag i armar och ben beror på det. Ibland darrar jag i knäna när jag stått med armarna uppåt ett tag trots träning två ggr vecka. Men det som är värst för mig är att jag liksom darrar i nacken när jag ska sova, alltså när jag slappnar av helt. Är detta nåt symptom som du känner igen? Undrar Britta

Susanne Nietula Edenvik

19 mars 2014 17:38

Hej Britta :)
Min svaghet beror på cervikal stenos och/eller cervikal spondylos, med myelopati. Vilket som ger svagheten vet jag inte riktigt igentligen men antar att det är att allt hänger ihop. Med största sannolikhet kommer din svaghet från cervikal stenos. Det är påfrestande för nacken att ha armarna över axelnivå och stenosen i nacken påverkar HELA kroppen. Jag måste äta tätt för att fylla på med energi, träna/röra på mig många ggr/dag för att hålla igång muskler o nervbanor för att undvika svaghet/energilöshet.
Jag tar Magnesium till natten för att muskler ska slappna av och för att minska nervryckningar och kramper. Mycket bra! Darrar? Menar du nervryckningar???
Jag äter just nu 340mg magnesium/dygn. Har försökt trappa upp t 460mg/dygn men magen ville inte vara med på det. Jag ska göra ett nytt försök snart. Rekommenderar även Gurkmeja minst 3tsk/dag för helande effekt.
Fråga på :) Kram!

 
Ingen bild

Eva i Hälsingland

1 september 2013 16:19

Glömde svara på hur min operation var. Jag har varit helt bra under ca 2 år sedan började det domna lite i den högra sidan (innan op var det den vänstra sidan som krånglade) Något som jag förträngde i flera månader innan jag insåg att det nog var nått fel igen. Jag gjorde op på Uppsala Akademiska Sjukhus avd neurokirurgin. De var helt fantastiska där! Var sjukskriven i 3 mån (jobbar som lärare) efter op. Lånade ut hästen, min mamma bodde här för man får inte lyfta eller anstränga nacken efter och jag behövde i början hjälp med allt. Det var nästan det jobbigaste... Jag ska till samma läkare i sept och ev operera det diskbråck (som trycker mot ryggmärgen) som jag har fått i nivån under de diskar jag redan op. Vanligt att det blir så tydligen enl min läkare. Och tycker han att jag ska operera igen så då gör jag det. Så nä jag har aldrig ångrat operationen den var lyckad :) Gruvar mig mest bara för att vara tvungen att vara sjukskriven i 3 mån igen!

Susanne Nietula Edenvik

1 september 2013 19:54

Härligt att höra att du är nöjd med op!
Tog de bort dina kotkroppar C5-C6? Eller tog de bort delvis?
Skönt att du har en doktor som du känner förtroende för, det gör så himla mycket.
Hoppas du får komma dit snart :)

Language

Pinterest

Presentation


Hej där! Här är min blogg =)
Här kommer jag skriva om livet med Cervikal Spinal Stenosis. Jag gör allt som står i min makt för att läka naturligt. Jag vill gärna få kontakt med såna som "mig", som har förlorat muskler. Finns det fler som "jag" som vill

Viktigt att läsa!

Sök i bloggen

Fråga mig GÄRNA

53 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Cervikal Spinal Stenos eller Ryggmärgen i kläm i nacken med Blogkeen
Följ Cervikal Spinal Stenos eller Ryggmärgen i kläm i nacken med Bloglovin'

Kategorier

REGISTER

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar

Sevärda Film-klipp

Björn Brage'e - När det gör ont överallt

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2018
>>>

Flagcounter

Flag Counter

Besöksstatistik

RSS

Tidigare år

Blogkeen

Cervikal Spinal Stenos eller Ryggmärgen i kläm i nacken

Bloglovin

Follow on Bloglovin

Följare Bloglovin

Follow on Bloglovin

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se