Presentation

URL:    http://edenvik.bloggplatsen.se
Registrerad:    2013-04-24 11:52
Senast inloggad:    2021-09-07 15:51
Bloggtitel:    Cervikal Spinal Stenos eller Ryggmärgen i kläm i nacken
Förnamn:    Susanne
Efternamn:    Nietula Edenvik
Län:    Örebro län
Kommun:    Degerfors
Ort:    Degerfors
Intressen:    Träning, Musik o allt som förgyller livet.

Hej där! Här är min blogg =)

Här skriver jag om livet med Cervikal Spinal Stenosis eller som jag brukar säga "Ryggmärgen i kläm i nacken". Jag gör allt som står i min makt för att läka naturligt. Alla är vi olika, jag skriver så som jag upplever det. Jag är 51 år. Försöker fokusera livet på yoga, medveten andning, träning, familj, jobb och allt som gör livet kul. Vi har bara ett liv, gäller att göra det bästa av det. Senaste tre åren har jag varit utmattad och är fortfarande, därför är min aktivitet ojämn i bloggen och i hela livet. Jag vill gärna ha kontakt med såna som har samma som "jag". (Förvärvat eller) Medfödd Cervikal Spinal Stenos med Myelopathi i halsryggen som också har förlorat muskler och nervbanor som jag gjort. Finns det fler som har förlorat muskler, som inte vill operera sig? Finns det fler som "jag" som vill bolla rädslor, motgångar, medvindar och problemlösningar i vardagens kamp? Alla är välkomna!

Jag fick diagnos 2011. Skulle opereras snarast i Uppsala. Men jag vägrade! Det kändes aboslut inte rätt. De sa att jag skulle förlora fler muskler och innan 2014 skulle jag vara förlamad från nacken och neråt. Dessutom skulle jag inte stå ut med smärtorna. Nu har det gått 8 år och jag blir lite friskare allt eftersom, visserligen med en hel del bakslag titt som tätt. Men jag känner mig som en vinnare och jag är en vinnare ;) Man kan faktiskt förändra sitt liv med naturliga saker!

Förklaringar till olika diagnoser och tillstånd som jag har:

Cervikal Spinal Stenos Förträngning av ryggmärgskanalen och tryck på ryggmärgen. Om spinalkanalen är förträngd kallas sjukdomen central spinal stenos, trycket ligger inåt ryggmärgens centrum. Om rotkanalen är trång kallas detta lateral spinal stenos eller rotkanalstenos. Många gånger är trängseln kombinationer av dessa typer. Tillståndet drabbar vanligen personer över 60 år, eftersom de degenerativa förändringarna då börjar utvecklas. Det finns yngre personer med spinal stenos, vanligen då orsakad av medfödd trång spinalkanal.

Cervikal Myelopati. Ryggmärgsförändringar i halsryggen, skada på ryggmärgen och dess funktioner. T ex tyngdkänsla i benen och oförmåga att gå snabbt kan vara symtom i nedre extremiteterna på ryggmärgspåverkan i halsryggen. Medan dålig finmotorik, t ex svårigheter att skriva, knäppa knappar och liknande, kan vara tecken på myelopati i övre extremiteterna. Plötslig smärtutstrålning i armar och ben, närmast som en elektrisk stöt, vid flexion av halsryggen kan också vara tecken på ryggmärgspåverkan i halsryggen.

Neurologisk påverkan. Beroende på lokalisering av t ex tryck på ryggmärg och nervrötter och/eller ett diskbråck kan neurologisk påverkan noteras i både armar och/eller bål, ben. Symtomen är ofta stickningar domningar, känselbortfall eller förlamningar. Om du inte kan kissa bör du söka upp läkare omgående.

Muskelatrofi Muskelförtvining. Jag har ‘gropar’ efter förlorade muskler. Har haft oförmåga till viljemässiga muskelrörelser. Men har tränat och tränar ff som en strokepatient så nu har jag nya svagare funktioner. Men ibland är de starka :) när livskraften är stark och signalerna fungerar mellan ryggmärg och muskler. Svaghet i armarna är definitivt ett tecken på att du bör söka läkare för din nacksmärta, säger min neurolog. Men då skulle jag behöva kontakta läkare var och varannan dag… Jag är ju iallafall inte intresserad av en operation så det finns ju ingen mening.

Cervikal Spondylos, Rotpåverkan i halsryggen Tryck från halskotor på nerver och ryggmärg.

Cervikal diskbråck, Diskbråck i nacken.Smärtan beror på att en disk i nacken brister så att diskens innanmäte trycker mot omgivande nerver i nacken och ryggmärg.

Cervikalgi smärtor från halsryggen

Cervikobrakialgi nackvärk med smärta i axel/arm

Cervikal ritzopati nervrotskompression, nackvärk med smärta motsvarande

en viss nervrot. Känns som knivhugg eller en ”karvande-kniv-i-nacken” enligt mig.

Radikulopati  Nervrotssmärta. Tex ett diskbråck som trycker på spinala nerver.

Neuropatisk smärta/Nervsmärta är en följd av skada eller sjukdom i nervsystemet som omfattar nerver, nervrötter, ryggmärg och hjärna. Om skadan finns på en nerv som ligger utanför hjärnan och ryggmärgen, kallas smärtan perifer neuropatisk smärta. Om skadan istället finns i hjärnan eller ryggmärgen kallas smärtan central neuropatisk smärta. Kan upplevas som brännande eller huggande och den kan komma i attacker. Smärtan kan även stråla ut i en arm eller ett ben. Både vid central och perifer nervsmärta, får man också oftast känselstörningar i huden som kan bestå av både domningar och överkänslighet. Jag kallar den ”burning-hell-smärta”    eftersom det känns som jag har vissa kroppsdelar i en eld, att jag går på glödande kol mm. Kan även yttra sig som en känsla av att det rinner vatten längs en kroppsdel, eller att nån stänker vatten på dig. När jag duschar t.ex så känns det som duschstrålen, vattnet strålar in i min hjärna. Som tur är så vet jag att det inte är sant, det är bara en känsla, dock obehaglig känsla. Känslan för varmt och kallt är långsam. Så det händer att jag bränner mig innan jag uppfattar att jag ska dra undan armarna/händerna. Men det är bättre i perioder.

Fläckar mitt inuti min ryggmärg (har jag inte fått/hittat något riktigt bra svar på än) Neurokirurgen visste inte heller vad det var för mystiska fläckar som jag har ini min ryggmärg. Det enda han kunde säga var att de inte visste hur följderna skulle bli under operation där de då spänner fast huvudet och sträcker ut ryggmärgen. Så det är ännu ett skäl till att jag inte vill riskera att bli förlamad från nacken och neråt pga en operation med dåliga odds.

Nervryckningar och kramper, ofrivilliga rörelser, spasmer, hyperaktivitet, ökad muskelspänning kan minskas med Magnesium. Muskler slappnar av med hjälp av magnesium. Spasticitet sker när man har en skada på det centrala nervsystemet som styr viljemässiga rörelser, i hjärnan eller ryggmärgen. En neurologisk sjukdom eller skada som ger upphov till kontinuerlig ökad muskelspänning. Det kopplar inte rätt i signalerna mellan nervsystemet och musklerna. Vilket kan leda till överaktivitet eller motstånd i musklerna, ökade reflexer och ytterligare ofrivilliga, reversibla muskelspänningar som förorsakar felställningar och förvärrad smärta som kallas spasmer i musklerna. Kan komma spontant men kan även triggas av beröring, personens kroppshållning/ställning, försök till rörelser, stress, överbelastning, kyla och t.ex transport på ojämna underlag. När musklerna spänner sig ökar smärtan och jag känner det som smärta och tryck i kroppen. Då är jag hjälpt av att avlasta de svaga, spända musklerna. Då sjunker smärtan och trycket i kroppsdelarna.

Atlaskotan den översta kotan uppe i huvudet rör sig inte sidlikt på mig. Upplevs mer eller mindre otrevligt. Krånglar med min syn och jag blir stundtals yr. Blir som ett tryck i huvudet som är mycket otrevligt. Tränar ögonmuskler och djupare nackmuskler flera ggr/dag. Då blir det bättre =)

Allt hänger ihop. Det räcker nu!

Kämpa på alla kämpar! Kom ihåg att du är inte ensam   


Language

Pinterest

Presentation


Hej där! Här är min blogg =)
Här kommer jag skriva om livet med Cervikal Spinal Stenosis. Jag gör allt som står i min makt för att läka naturligt. Är utmattad sen 2016, därför är min aktivitet ojämn i bloggen. Men ska blogga när jag får lite ork.

Viktigt att läsa!

Sök i bloggen

Fråga mig GÄRNA

57 besvarade frågor

Kategorier

REGISTER

Arkiv

Senaste inläggen

Hjälpmedel

Länkar

Sevärda Film-klipp

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2019
>>>

Flagcounter

Flag Counter

RSS

Tidigare år


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se