Presentation

URL:    http://edenvik.bloggplatsen.se
Registrerad:    2013-04-24 11:52
Senast inloggad:    2018-11-01 13:32
Bloggtitel:    Cervikal Spinal Stenos eller Ryggmärgen i kläm i nacken
Förnamn:    Susanne
Efternamn:    Nietula Edenvik
Län:    Örebro län
Kommun:    Degerfors
Ort:    Degerfors
Intressen:    Träning, Musik o allt som förgyller livet.


Hej där! Här är min blogg =)

Här kommer jag skriva om livet med Cervikal Spinal Stenosis eller som jag brukar säga "Ryggmärgen i kläm i nacken". Jag gör allt som står i min makt för att läka naturligt. Alla är vi olika, jag skriver så som jag upplever det. Jag är 50 år. Försöker fokusera livet på yoga, medveten andning, träning, familj, jobb och allt som gör livet kul. Vi har bara ett liv, gäller att göra det bästa av det   . Jag vill gärna ha kontakt med såna som har samma som "jag". (Förvärvat eller) Medfödd Cervikal Spinal Stenos och diskbråck i halsryggen som har förlorat muskler. Finns det fler som har förlorat muskler, som inte vill operera sig? Finns det fler som "jag" som vill bolla rädslor, motgångar och medvindar i vardagens kamp? Alla är välkomna!   

Förklaringar till olika diagnoser och tillstånd som jag har:

Cervikal Spinal Stenos Förträngning av ryggmärgskanalen och tryck på ryggmärgen. Om spinalkanalen är förträngd kallas sjukdomen central spinal stenos, trycket ligger inåt ryggmärgens centrum. Om rotkanalen är trång kallas detta lateral spinal stenos eller rotkanalstenos. Många gånger är trängseln kombinationer av dessa typer. Tillståndet drabbar vanligen personer över 60 år, eftersom de degenerativa förändringarna då börjar utvecklas. Det finns yngre personer med spinal stenos, vanligen då orsakad av medfödd trång spinalkanal.

Cervikal Spondylos, Rotpåverkan i halsryggen Tryck från halskotor på nerver och ryggmärg.

Cervikal diskbråck Smärtan beror på att en disk i nacken brister så att diskens innanmäte trycker mot omgivande nerver i nacken och ryggmärg.

Neurologisk påverkan. Beroende på lokalisering av t ex ett diskbråck kan neurologisk påverkan noteras i både armar och/eller bål, ben. Symtomen är ofta stickningar domningar, känselbortfall eller förlamningar. Om du inte kan kissa bör du söka upp läkare omgående.

Muskelatrofi Muskelförtvining, leder till ‘gropar’ efter förlorade muskler. Oförmåga till viljemässiga muskelrörelser. Svaghet i armarna är definitivt ett tecken på att du bör söka läkare för din nacksmärta, har jag läst. Men då skulle jag behöva kontakta läkare var och varannan dag…

Cervikal myelopati. Ryggmärgsförändringar i halsryggen, skada på ryggmärgen och dess funktioner.T ex tyngdkänsla i benen och oförmåga att gå snabbt kan vara symtom i nedre extremiteterna på ryggmärgspåverkan i halsryggen. Medan dålig finmotorik, t ex svårigheter att skriva, knäppa knappar och liknande, kan vara tecken på myelopati i övre extremiteterna. Plötslig smärtutstrålning i armar och ben, närmast som en elektrisk stöt, vid flexion av halsryggen kan också vara tecken på ryggmärgspåverkan i halsryggen.

Cervikalgi smärtor från halsryggen

Cervikobrakialgi nackvärk med smärta i axel/arm

Cervikal ritzopati nervrotskompression, nackvärk med smärta motsvarande

en viss nervrot. Känns som knivhugg eller en ”karvande-kniv-i-nacken” enligt mig.

Radikulopati  Nervrotssmärta. Tex ett diskbråck som trycker på spinala nerver.

Neuropatisk smärta/Nervsmärta är en följd av skada eller sjukdom i nervsystemet som omfattar nerver, nervrötter, ryggmärg och hjärna. Om skadan finns på en nerv som ligger utanför hjärnan och ryggmärgen, kallas smärtan perifer neuropatisk smärta. Om skadan istället finns i hjärnan eller ryggmärgen kallas smärtan central neuropatisk smärta. Kan upplevas som brännande eller huggande och den kan komma i attacker. Smärtan kan även stråla ut i en arm eller ett ben. Både vid central och perifer nervsmärta, får man också oftast känselstörningar i huden som kan bestå av både domningar och överkänslighet. Jag kallar den ”burning-hell-smärta”    eftersom det känns som jag har vissa kroppsdelar i en eld, att jag går på glödande kol mm. Kan även yttra sig som en känsla av att det rinner vatten längs en kroppsdel, eller att nån stänker vatten på dig. I Januari-13 "försenades" känslan för varmt och kallt. Så det hände att jag brände mig innan jag kände att jag skulle dra undan armarna/händerna. Men det har blivit bättre igen. 

Fläckar på ryggmärgen (har jag inte hittat något riktigt bra svar på än) Neurokirurgen visste inte heller vad det var för mystiska fläckar. Det enda han kunde säga var att de inte visste hur det skulle bli under operation där de då spänner fast huvudet och sträcker ut ryggmärgen.

Nervryckningar och kramper kan minskas med Magnesium. 

• Atlaskotan den översta kotan uppe i huvudet rör sig inte sidlikt. För tillfället är det otrevligt. Krånglar med min syn och jag blir yr. Blir ett tryck i huvudet som är mycket otrevligt. Tränar ögonmuskler och djupare nackmuskler flera ggr/dag. Blir bättre =)

Allt hänger ihop. Det räcker nu!  

Language

Pinterest

Presentation


Hej där! Här är min blogg =)
Här kommer jag skriva om livet med Cervikal Spinal Stenosis. Jag gör allt som står i min makt för att läka naturligt. Jag vill gärna få kontakt med såna som "mig", som har förlorat muskler. Finns det fler som "jag" som vill

Viktigt att läsa!

Sök i bloggen

Fråga mig GÄRNA

53 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ Cervikal Spinal Stenos eller Ryggmärgen i kläm i nacken med Blogkeen
Följ Cervikal Spinal Stenos eller Ryggmärgen i kläm i nacken med Bloglovin'

Kategorier

REGISTER

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar

Sevärda Film-klipp

Björn Brage'e - När det gör ont överallt

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2018
>>>

Flagcounter

Flag Counter

Besöksstatistik

RSS

Blogkeen

Cervikal Spinal Stenos eller Ryggmärgen i kläm i nacken

Bloglovin

Follow on Bloglovin

Följare Bloglovin

Follow on Bloglovin

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se